Waarom zijn instructievideo's zo populair?

Instructievideo's zijn populair zolang mensen niet precies weten wat ze met een nieuw product aan moeten of ermee kunnen: eigenlijk altijd dus. Video is de meest effectieve manier om duidelijk te maken hoe iets moet, omdat je letterlijk in beeld kunt brengen wat je met je handen of digitaal op het beeldscherm moet doen. Makkelijker wordt het niet. Het is de laagdrempeligheid van de instructievideo die zijn vruchten afwerpt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Schakel een professional in die strategisch advies kan geven over een instructiefilm laten maken voor jouw bedrijf. Instructievideo's hoeven ook helemaal niet duur te zijn. Vaak vallen de videoproductie tarieven mee. Zeker als je er meerdere op dezelfde dag kunt filmen.

Met iedere stap meekijken


Je hebt vast weleens een kastje bij de IKEA gekocht. Bij elk van die kastjes zit een handleiding met instructies voor montage. Vaak is het al lastig genoeg om te begrijpen wat je precies moet doen met de plaatjes erbij. Zonder plaatjes zou het al snel een onmogelijke opgave zijn. Video heeft als groot voordeel ten opzichte van foto dat je met bewegend beeld kunt werken. Dat betekent dat je de stappen 'live' vast kunt leggen en precies de bewegingen in beeld kunt brengen die iemand in het echt zou maken. De instructie is 1-op-1 van beeld naar realiteit.

Instructievideo's winstgevend maken


Hoe doe je dat precies: een instructievideo omzetten in winstmarges? Door de video niet alleen te delen met mensen die het product al gekocht hebben, maar ook met bezoekers op je website die het product overwegen te kopen. De instructievideo is dé manier om twijfelaars over de streep te trekken en je omzet te vergroten. Met een videohandleiding kun je je online zichtbaarheid en conversie flink vergroten. Op YouTube kun je duizenden, tienduizenden, zelfs miljoenen bereiken. Het internet is een enorme visvijver vol potentiële klanten.

Of zet animatie in


Voor een instructievideo kun je ook animaties inzetten. Animatie kan 2D of 3D zijn. Soms is het niet mogelijk de werking van een product of dienst in ‘gewoon' beeld te vangen. In zo'n geval maak je gebruik van een animatie. Animaties worden onder meer ook in de zorg gebruikt om duidelijk maken wat een medische ingreep precies inhoudt. Maar wil je de effectiviteit van een vaatwastablet in beeld brengen, dan kun je bijvoorbeeld de binnenkant van de vaatwasser in beeld brengen. Meestal duurt een uitleganimatie niet langer dan 75 seconden.

Vermijd dit in je instructiefilm


In een instructiefilm draait het allemaal om duidelijkheid en beknoptheid. Voorkom dat je uitleg warrig is, dat je stappen overslaat of dingen onvoldoende goed in beeld brengt. Dat leidt tot een hoop frustratie bij de kijker. Monteer je de instructiefilm op knullige wijze, dan zal de kijker automatisch de verbinding maken met een ondeugdelijk product. Als iets van hoge kwaliteit is, moet je het ook op kwalitatief hoogwaardige wijze aanprijzen om de plank niet mis te slaan.