Wildcamera met Wifi

Wildcamera met Wi-Fi

Commerciële wildlife camera's of wildcamera's dateren van begin jaren negentig. Deze wildcamera's met Wifi, ook wel cameravallen, waren al uitgerust met een bewegingssensor. Zo kunnen jagers, natuurliefhebbers en onderzoekers beelden vastleggen van de natuur zonder die te verstoren. De camera vangt elke beweging, binnen het bereik van de sensor natuurlijk, op.

Het beeld werd vastgelegd op een geheugenkaart, zelfs op filmrolletjes of cassettes bij de oudere modellen. Hoewel deze camera's het werk gedaan kregen, moest je de camera fysiek bezoeken om het beeldmateriaal te verkrijgen. De informatie van de geheugenkaart kon je met een PC bekijken, terwijl je filmrolletjes moest ontwikkelen voor je een foto had. Door de jaren heen zijn de wildcamera's geëvolueerd voor nog meer gemak zoals met een WiFi hotspot.

Welke mogelijkheden biedt een wildcamera met WiFi hotspot? En waarom zou je voor zo een wildcamera kiezen?

De Wi-Fi hotspot

Wat is nu precies deze Wi-Fi hotspot? Een wildcamera met Wi-Fi hotspot is eigenlijk een wildcamera met Bluetooth functionaliteit. Dat wil zeggen dat de Wi-Fi hotspot door de camera zelf wordt gemaakt. Het betekent niet dat de camera verbinding maakt met het Wi-Fi netwerk die je in huis hebt. Wel is het zo dat je met een app, geïnstalleerd op een smartphone of tablet, iOS of Android, toegang hebt tot de bestanden van de camera.

En natuurlijk beschikt het smart apparaat ook over een Bluetooth functie. Via Bluetooth kun je ook de instellingen van de camera aanpassen. Als eigenaar van een wildcamera met WiFi hotspot kun je op korte afstand verbinding maken met de camera. Binnen een open zichtlijn ligt deze afstand tussen ongeveer 1 en 5 meter. Het voordeel hiervan is dat je de vastgelegde beelden kunt verkrijgen zonder een fysiek bezoek aan de camera.

Zolang je binnen het bereik zit van de Wi-Fi hotspot van de camera, kun je de beelden van je wildcamera bekijken met een app, op je smartphone of tablet. Je kunt de beelden bekijken door deze eerst te downloaden op je smartphone of tablet. Deze beelden zijn bij de meeste camera's verkleinde versies van de originele. De originele beelden blijven namelijk lokaal opgeslagen op de geheugenkaart van de camera.

Waarom de wildcamera met Bluetooth/Wi-Fi werking

Wanneer je de beelden wilt downloaden, schakelt de camera zelf over op Wi-Fi hotspot en brengt het in de lucht. Je kunt dan met de Bluetooth functie van je smartphone of tablet en de app, verbinding maken met de camera. Daarom wordt ook wel gezegd dat deze camera's Bluetooth/Wi-Fi werking hebben. De keuze voor deze camera heeft vooral te maken met moeilijk bereikbare plekken.

Denk maar een vogelnest hoog in de nok van je huis of als je beelden wilt opnemen in een dichte haag. Los van beelden opnemen op moeilijke bereikbare locaties, verstoor je de natuur zo min mogelijk met zo een camera. Het is ook prima geschikt voor in de achtertuin. Je kunt dan binnen het bereik van de camera en vanuit je luie stoel in huis de beelden bekijken. Interessant hierbij zijn de camera's met live feed want dan kun je direct meekijken als de camera iets moois gespot heeft.

Bovendien is het een perfecte manier voor jagers om ongemerkt hun prooi te observeren. Voor de natuurliefhebbers bieden deze camera's zeker uitkomst. Zeker ook voor professionele fotografen en onderzoekers die beelden willen vastleggen zonder de natuur te verstoren.

Belangrijk om te weten

Wildcamera's kunnen voorzien zijn van een camouflagepatroon zodat het wild deze minder snel opmerkt. Verder speelt de reactiesnelheid een rol bij je keuze. Zeker als je vooraf weet dat het om een snel dier gaat, wil je een cameraval met een snelle reactietijd. Daarnaast speelt de resolutie van de wildcamera een belangrijke rol zodat je duidelijk kunt zien wat er gefilmd of gefotografeerd is.

Het bereik van de bewegingssensor van de wildcamera is ook nog belangrijk. Hoe groter het bereik des te eerder de camera, beweging opvangt. Hoe eerder de camera ook het dier zal fotograferen of verfilmen. Tenslotte is het belangrijk om te weten tegen welke weersomstandigheden de cameraval bestand is, zodat je nog lang kunt genieten van je investering. En van de natuur.

We merken dat de meeste Nederlanders en Belgen het prettig vinden een wildcamera met wifi te hebben, in plaats van een standaard model, zo'n 70% van deze consumentenmarkt kiest voor een wildcamera met wifi.

Nieuwsgierig geworden naar hoe zo'n camera met wifi eruit ziet?

Bekijk hier zelf de 3 beste wildcamera's met wifi uit de Benelux van dit moment: